camping-glamping
Intertrek-travel
Wat is een stappenteller?

Een stappenteller, ook wel een pedometer genoemd, is een apparaat dat het aantal stappen registreert dat je zet tijdens het lopen of rennen. Er zijn verschillende soorten stappentellers:

 1. Een klein apparaatje met een ingebouwde sensor dat je tijdens het wandelen met een clip aan je broek of riem bevestigt.
 2. Een soort horloge voor om je pols, ook bekend als activity tracker of smartwatch.
 3. Een stappenteller-app voor op je smartphone.

Hoe kies je de beste stappenteller?

De beste stappenteller kiezen hangt af van je persoonlijke voorkeur, budget en hoe nauwkeurig je de metingen wilt hebben. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van je keuze:

 1. Prijs: Stappentellers zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, van €5 tot €50 of meer. Een eenvoudige stappenteller kun je al voor minder dan €10 krijgen. Bedenk wel dat goedkopere stappentellers vaak minder nauwkeurig zijn en minder functies bevatten.
 2. Nauwkeurigheid: De nauwkeurigheid van een stappenteller kan variëren. Een afwijking van 5-10% is acceptabel, maar soms zijn er grotere verschillen. Een hogere prijs betekent niet altijd een nauwkeurigere meting. Test het apparaat in de winkel door 100 stappen te lopen en te zien hoeveel stappen er op de teller staan.
 3. Extra functies: Veel stappentellers kunnen naast het tellen van stappen ook je hartslag en bloeddruk meten, de tijd aangeven, de stappen omzetten in kilometers of verbruikte kilocalorieën. Bedenk welke functies voor jou belangrijk zijn voordat je een keuze maakt.
 4. Batterijverbruik: Smartphone-apps kunnen handig zijn omdat je je telefoon toch altijd bij je hebt. Echter, stappenteller-apps kunnen het batterijverbruik van je telefoon verhogen, dus houd hier rekening mee bij het kiezen van een stappenteller.
 5. Privacy: Gratis stappenteller-apps kunnen je privacy in gevaar brengen door meer gegevens over jou te verzamelen dan je lief is. Lees recensies en zoek online naar informatie over de app voordat je deze installeert.

Waarom zou je je stappen tellen?

Stappentellers bieden inzicht in hoeveel lichaamsbeweging je dagelijks krijgt. Door dagelijks je stappen bij te houden, kun je snel zien of je minder actief bent dan aanbevolen. Het tellen van stappen omvat alle vormen van beweging, van lopen op het werk tot het uitlaten van de hond. Hier zijn enkele richtlijnen voor het aantal stappen per dag en wat ze zeggen over je leefstijl:

 • Tot 5.000 stappen: zittende leefstijl
 • 5.000 - 7.500 stappen: licht actieve leefstijl
 • 7.500 - 10.000 stappen: matig actieve leefstijl
 • Vanaf 10.000 stappen: actieve, gezonde leefstijl
 • Vanaf 12.500 stappen: zeer actieve leefstijl

Meer stappen voor een betere gezondheid

Meer lichaamsbeweging heeft tal van gezondheidsvoordelen, zoals:

 • Gewichtsverlies
 • Verlaging van het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen
 • Verbetering van de mentale gezondheid en stemming
 • Versterking van botten en spieren
 • Verbetering van de slaapkwaliteit

Door het gebruik van een stappenteller ben je je meer bewust van je dagelijkse activiteit en word je gemotiveerd om meer te bewegen. Of je nu een beginnende wandelaar bent of een doorgewinterde wandelfanaat, een stappenteller kan een waardevolle aanvulling zijn op je wandelroutine en een handig hulpmiddel om je fitnessdoelen te bereiken.

Terug naar Tips voor te reizen