camping-glamping
Intertrek-travel
Bepaal de grootte

Bij het kiezen van een rugzak is de grootte één van de belangrijkste factoren die je moet overwegen. Om de ideale grootte te bepalen, moet je rekening houden met de duur van je reis, het type activiteiten dat je gaat ondernemen en de hoeveelheid spullen die je nodig hebt of wilt meenemen.

 • Dagrugzakken (20-30 liter): Dagrugzakken zijn ideaal voor eendaagse wandelingen, sightseeing trips of korte outdooractiviteiten. Deze rugzakken bieden voldoende ruimte voor je basisbehoeften zoals eten, water, een lichte jas en andere kleine benodigdheden. Met de kleinere inhoud en compacte design zijn deze rugzakken lichtgewicht en gemakkelijk te dragen.
 • Weekendrugzakken (30-50 liter): Deze rugzakken zijn een goede keuze als je van plan bent te kamperen of wandelen voor een paar dagen. Het biedt genoeg ruimte voor een slaapzak, een kleine tent, kookgerei, kleding en andere benodigdheden voor 2-3 dagen.
 • Trekking rugzakken (50-60 liter): Trekking rugzakken bieden veel ruimte voor langere tochten, van een week tot zelfs enkele weken, afhankelijk van hoe licht je wilt reizen. Ze hebben genoeg ruimte voor grotere, zwaardere items zoals een grote tent, meerdere kledinglagen en extra voedsel en water.
 • Expedition packs (70 liter of groter): Deze gigantische rugzakken zijn gemaakt voor langdurige, vaak meer afgelegen trips waar je veel gear en proviand nodig zult hebben. Ze zijn ontworpen om zeer zware ladingen te dragen en hebben vaak extra functies zoals bevestigingspunten voor buitenuitrusting en meerdere toegangspunten tot de hoofdcompartiment.

Bedenk bij het kiezen van een maat dat groter niet altijd beter is. Een te grote rugzak kan leiden tot oververpakking en onnodig gewicht, terwijl een te kleine je misschien dwingt om essentiële items thuis te laten. De optimale keuze zal afhangen van jouw specifieke behoeften en activiteiten.

Let op het draagcomfort

Een goed ontworpen rugzak kan de last van je bagage aanzienlijk verminderen en de belasting op je lichaam verminderen. Overweeg de volgende punten in verband met draagcomfort:

 • Gewichtsverdeling: Dit hangt af van de constructie van de rugzak en het ontwerp van de banden. Zorg ervoor dat het meeste gewicht van de rugzak wordt overgebracht naar de heupen, dit ontlast de schouders en de bovenrug. De tas moet ook goed in balans zijn, zonder te veel gewicht naar de voorkant, achterkant, of zijkanten trekken.
 • Padding: Goede padding op de schouderbanden, heupgordel en het rugpand kan een groot verschil maken in draagcomfort. Het moet voldoende dik zijn om drukpunten te verminderen, maar niet zo dik dat het de rugzak onnodig zwaar maakt.
 • Aanpasbaarheid: Een rugzak met verstelbare schouderbanden, heupgordel en borstriem zal je helpen bij het persoonlijk aanpassen van de pasvorm om een optimaal draagcomfort te bereiken.

Kijk naar extra kenmerken

Extra kenmerken kunnen de bruikbaarheid en het gemak van je rugzak vergroten, hoewel je moet op letten dat ze niet onnodig het gewicht of de complexiteit van de tas verhogen. Denk aan de volgende extra's:

 • Compartimenten en zakken: Extra compartimenten en zakken kunnen je helpen bij het organiseren van je spullen. Een handig slaapzakcompartiment, zijzakken voor waterflessen en gemakkelijk toegankelijke zakken voor kleine spullen kunnen erg handig zijn.
 • Bevestigingspunten: Items zoals wandelstokken, ijsbijlen, een helm of een yogamat moeten buiten de rugzak worden bevestigd. Zoek naar specifieke bevestigingspunten voor deze items als je denkt dat je ze nodig zult hebben.
 • Geïntegreerde regenhoes: Hoewel bijna alle rugzakken enige vorm van waterbestendigheid hebben, kan een geïntegreerde regenhoes een extra laag bescherming bieden tegen vocht.
 • Compatibiliteit met hydratatie-systemen: Als je van plan bent een hydratatie-zak (zoals een Camelbak) in je rugzak te gebruiken, zorg er dan voor dat de rugzak compatibel is met dergelijke systemen en dat hij een ingang heeft voor de drinkslang.
 • Veiligheidskenmerken: Reflecterende strips, een fluitje op de borstgordel, en compartimenten voor een EHBO-set of een lawinezender kunnen nuttig zijn voor avonturen in veeleisende of afgelegen gebieden.

Bouwkwaliteit en bestendigheid

De goede bouwkwaliteit en de bestendigheid van een rugzak garanderen een langdurige en betrouwbare metgezel voor je avonturen. Hier zijn enkele aspecten om te overwegen:

 • Materiaal: Kies een rugzak gemaakt van sterke, duurzame materialen die lichtgewicht zijn en bestand tegen de elementen. Materialen zoals ripstop nylon, ballistic nylon en polyesterweefsels zijn populaire keuzes vanwege hun hoge weerstand tegen slijtage en water.
 • Waterbestendigheid: Overweeg een rugzak met een waterafstotende behandeling om ervoor te zorgen dat je spullen droog blijven tijdens regenbuien. Sommige rugzakken zijn voorzien van een geïntegreerde regenhoes voor extra bescherming.
 • Naden en ritsen: De naden en ritsen zijn vaak de zwakste punten van een rugzak; kies een tas met versterkte naden en hoogwaardige, duurzame ritsen die bestand zijn tegen intensief gebruik. Getapete naden en waterdichte ritsen bieden extra bescherming tegen vocht.
 • Constructie: Een goed ontworpen rugzak minimaliseert zwakke punten en verdeling van stress over de hele tas tijdens het dragen. Draag extra keuze voor een rugzak met een intern of extern frame dat zorgt voor structuur, stabiliteit en goede gewichtsverdeling.

Pasvorm

Een goed passende rugzak voelt comfortabel aan en verdeelt het gewicht van je bagage gelijkmatig. Enkele aspecten die belangrijk zijn bij het overwegen van de pasvorm:

 • Ruglengte: De ruglengte van de tas - dat wil zeggen de afstand tussen de heupgordel en de schouderbanden - moet overeenkomen met die van je eigen rug. Veel rugzakken komen in verschillende maten, en sommigen hebben verstelbare ruglengtes om een optimale pasvorm te garanderen.
 • Heupriem: De heupriem speelt een cruciale rol bij het verdelen van het gewicht van de rugzak; het moet aanpasbaar en goed gewatteerd zijn. Een goed passende heupgordel rust op de heupen en biedt ondersteuning zonder ongemak te veroorzaken.
 • Schouderbanden: Schouderbanden moeten verstelbaar en goed gewatteerd zijn om drukpunten te voorkomen en een comfortabel draaggevoel te garanderen. Sommige rugzakken zijn voorzien van S-vormige of voorgevormde schouderbanden die beter passen bij de natuurlijke contouren van het lichaam.
 • Borstband: Een borstriem helpt bij het stabiliseren van de rugzak en houdt de schouderbanden op hun plaats, wat resulteert in een betere gewichtsverdeling. Zorg ervoor dat de borstriem verstelbaar is en op de juiste hoogte zit, over het algemeen net onder de sleutelbeenderen.
 • Ventilatie: Rugzakken met een rugpaneel met ventilatie zorgen voor luchtcirculatie tussen je rug en de rugzak, wat helpt om zweten en ongemak te verminderen. Zoek naar rugzakken met een gespannen mesh-paneel of gegroefde schuimpanelen om luchtcirculatie te bevorderen.

Probeer verschillende rugzakken uit, bij voorkeur met gewicht erin, om te zien welke het beste past bij jouw lichaamsvorm en gewichtsverdeling.

Prijs en garantie

De kosten van een rugzak kunnen enorm variëren, afhankelijk van de merknaam, de materialen, en de kenmerken van de tas. Maar in plaats van simpelweg te kiezen voor de goedkoopste optie, moet je de prijs afwegen tegen de duurzaamheid, functionaliteit en de verwachte levensduur van de tas. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 • Prijs ten opzichte van Kwaliteit: Hoewel een hogere prijs vaak een hogere kwaliteit betekent, vergeet dan niet om de prijsstelling kritisch te beoordelen en te vergelijken met concurrenten. Soms betaal je meer voor de merknaam dan voor de daadwerkelijke kwaliteit van de tas.
 • Investeer in Duurzaamheid: Bij het bepalen van de prijs, moet je ook de duurzaamheid van de rugzak in overweging nemen. Een goedkopere tas die na een jaar moet worden vervangen, kan uiteindelijk meer kosten dan een duurdere, duurzamere tas die jarenlang meegaat.
 • Verwachte Levensduur: Als je van plan bent om je rugzak intensief te gebruiken, in moeilijke omstandigheden, of als je van plan bent om het te gebruiken voor veeleisende activiteiten zoals trekking of bergbeklimmen, dan is het het waard om te investeren in een rugzak van hogere kwaliteit.

Garantie

Een garantie is ook een factor om te overwegen bij het kiezen van een rugzak. Een goede garantie kan een aanwijzing zijn voor de kwaliteit van het product en het vertrouwen van de fabrikant in hun product. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

 • Garantieduur: Garanties kunnen variëren van een jaar tot levenslange garanties. Let op: een "levenslange" garantie betreft vaak de levensduur van het product, niet van de eigenaar.
 • Wat is Inbegrepen: Lees de garantievoorwaarden zorgvuldig om te begrijpen wat precies is inbegrepen. Vallen alle onderdelen van de rugzak onder de garantie, of zijn er uitsluitingen? Zijn zaken als slijtage of schade door het gebruik gedekt?
 • Garantieclaims: Check hoe het proces van een garantieclaim verloopt. Is het eenvoudig en klantvriendelijk, of moet je door talloze hoepels springen om een reparatie of vervanging te krijgen?

Hoewel prijs en garantie belangrijke aspecten zijn, zou de uiteindelijke keuze voor een rugzak ook moeten afhangen van hoe goed deze voldoet aan je specifieke behoeften en gebruikersvereisten.

Veel reisplezier!

Terug naar Tips voor te reizen